SKÖTSELRÅD
  • LaPerm katten har en annorlunda päls jämfört med andra katter. En del tycker LaPerm ser ut som lamm. Pälsen är strävare och fluffigare. Det är bra att tvätta pälsen med shampoo framtaget för katter någon gång i månaden. Om du är allergiker finns det ett specialshampoo från Allergenius.

  • Eftersom LaPerm katten fäller mycket lite eller inget alls är det viktigt att borsta pälsen regelbundet. Att borsta pälsen stimulerar kattens blodcirkulation och lösa hårstrån borstas ur pälsen så katten slipper hårbollar. Vi rekommenderar att använda en massageborste eftersom dess glesare taggar inte förstör kattens naturliga lockar när du borstar.

  • Katter brukar vilja ha mat och vatten på olika ställen. Servera gärna maten på en liten assiett istället för en djup skål eftersom morrhåren tar i kanterna om skålen är för djup och katten kan då välja att inte äta. Undvik plastskålar då katten kan få svarthaka pga bakterier från plasten. Om katten får svarthaka smörj in hakan med olivolja eller någon annan matolja som exempelvis solrosolja samt ta bort plastskålen!

  • Catloversclub rekommenderar inte att ge katten torrfoder eller våtfoder som innehåller spannmål dvs köp helst inte kattmat i en matbutik utan köp från djuraffärer. Din katt kanske inte gillar inte kattmaten du har köpt hem. Du märker detta genom att katten inte äter, pälsen blir dålig, diarré osv. så testa olika märken tills du hittar ett foder som passar din katt. Vi rekommenderar heller inte att ge katten tonfisk på burk som köpts in i matbutik eftersom den innehåller salt vilket inte är bra för katten.

Bra att ha hemma innan kattungen flyttar in:

  • Väska eller bur för att bära katten. Dessa finns att köpa i djurbutik som Arken Zoo. Catloversclub rekommenderar Bitiba, ArkenZoo, Zoo, ZooPlus och Vetzoo. 

  • Regelbunden motion är bra för katten. Exempelvis låta katten vara ute eller ta ut katten och låt den gå i koppel. Om katten är en innekatt rekommenderas ett högt katträd som katten kan klättra i.

  • Klösträd, klöspelare eller klösmatta. Detta är ett måste om du inte vill att katten ska klösa på soffor, mattor etc. Det finns billiga katträd på vidaxl.se men dessa håller inte så bra. Catloversclub rekommenderar att köpa på Bitiba, Zooplus, Vetzoo, ArkenZoo, Zoo.se, Djurmaxi eller på Ge-kås i Ullared.

  • Foder (torrfoder och/eller våtfoder). Applaws tonfisk på burk för kattungar och Cosma soup tuna är en stor favorit bland katterna, stora som små. Katten klarar sig bra på att bara äta torrfoder om den har tillgång till mycket vatten. Köp då torrfoder utan spannmål. Catloversclub rekommenderar PureNatural, Bozita och Four Friends. 

  • Kattlåda med träpellets eller kattsand. Catloversclub rekommenderar träpellets eftersom detta är miljövänligt, biologiskt nedbrytbart och kan spolas ner i toaletten. Om du vill använda träpellets behöver du köpa en speciell kattlåda med två nivåer. Vi rekommenderar märket PeeWee kattlådor. Det finns även kattsand som är gjord på pellets ‘Cat’s Best Original kattströ’. Ett annat tips är att strö över aktiverat kol i nedre lagret för att få bort den fräna urinlukten. Lägg gärna en plastpåse i nedre lådan så är det enkelt att knyta ihop istället för att rengöra kattlådan. Både aktiverat kol och plastpåsar som passar kattlådor finns att köpa i djurbutiker. Vi rekommenderar märket Trixie.


Fler tips!

Om kattungen råkar kissa eller bajsa någon annanstans än i kattlådan är det viktigt att du genast torkar upp och rengör annars kommer kattungen göra platsen till sin toalett. Spruta gärna lite citron eller utspädd ättika. Om kattungen fortsätter att göra sina behov utanför kattlådan, ställ dit en skål med torrfoder. Katter går inte på toaletten där dem äter.

Bio-Fresh Triple Action är det bästa medlet om katten kissar på t. ex mattan eller i soffan.

  • Registrera chipnummer på Sveraks hemsida. Med hjälp av chippen är katten spårbar på id-registret.se. Om du vill kunna se var katten befinner sig när den är ute rekommenderas SmartCat GPS-halsband för katter som finns att köpa på nätet. 

OBS! Alla katter ska märkas och registreras på Jordbruksverkets hemsida. 

  • Kattsele eller halsband. Om du vill träna kattungen att gå i sele låt kattungen ha på den inomhus innan ni går ut.  Om katten ska bli en utekatt så köp gärna ett halsband med ditt mobilnummer på så andra människor förstår att katten har ägare och kan ringa dig om katten springer bort.

  • Om katten får gå ut så är det bra att kolla om den har mask. Vanligtvis bör katter som går utomhus avmaskas några gånger om året. För att veta om katten har mask rekommenderar jag kollamasken.nu. Köp ett test och skicka in för analys. Det är billigare att köpa på t.ex. apotea.se än direkt från kollamasken.nu.

Att tänka på!

  • Undvik att ge katten samma mat som ni äter då den är ofta innehåller för mycket salt. Allt fler katter drabbas av urinsten och njurproblem något som kan bero på för mycket salt i maten.

  • Undvik också att ge katten choklad då choklad innehåller kakao som innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål.